Map The City

 

Met mijn schaduw-examen: “De schoonheid van schroot” heb ik gevonden schroot objecten verzameld en geanalyseerd. In mijn schrootcatalogus heb ik de gegevens van de schrootobjecten geordend aan de hand van: de vindplaats, gewicht, materiaal en alles waarmee ik de objecten met elkaar kon vergelijken. Het ‘mappen’ van de informatie..

Mijn interesse was gewekt en aangezien kaarten een bepaalde aantrekkingskracht op mij hebben, die mij zijn bijgebleven tijdens mijn eerdere studiejaren aan het vak interieur architectuur. Ben ik mij allereerst gaan verdiepen in mapping met betrekking tot cartografie. Dit resulteerde in een literatuur onderzoek en het bestuderen van topografische/thematische kaarten op landelijk, regionaal en stedelijk niveau.

Ik heb gekeken naar de bruikbaarheid van deze kaarten en richtte mij vooral op de  vormgeving, of ze doen wat ze beogen: de gebruiker op een efficiënte, visueel aantrekkelijke wijze voorzien van informatie.

Wat men in de cartografie toepast heeft ook zijn uitwerking gehad op meerdere vlakken van datavisualisatie. In de krant heb ik dagelijks naar voorbeelden gezocht die de lezer met deze ‘maps’ helpt om de tekst  of een onderwerp op een meer gesimplificeerde wijze te begrijpen.